CALENDAR ORTODOX 6 IULIE 2020. Sfântul Sisoe, protectorul copiilor, vindecă în chip miraculos suferinţele celor mici

 CALENDAR ORTODOX 6 IULIE 2020. Sfântul Sisoe, protectorul copiilor, vindecă în chip miraculos suferinţele celor mici

CALENDAR ORTODOX 6 IULIE 2020. În această zi, este prăznuit Sfântul Sisoe cel Mare. În vocabularul universal, expresia „Sfinte Sisoe“ este sinonimă cu uimirea din cale-afară, însă Sfântul este unul dintre cei mai mari sfinţi ai creştinătăţii, care a săvârşit miracole, mai cu seamă pentru copii. De aceea este considerat protectorul copiilor.

Sărbători religioase 6 iulie 2020

Ortodoxe: Sfântul Sisoe cel Mare

Greco-catolice: Sfântul cuvios Sisoe cel Mare. [Sfânta martiră Maria Goretti]

Romano-catolice: Sfânta fecioară martiră Maria Goretti

CALENDAR ORTODOX 6 IULIE 2020. Minunile Sfântului Sisoe, protectorul copiilor

Sfântul Sisoe cel Mare a fost ucenicul Sfântului Antonie cel Mare. A săvârşit mari minuni, primind de la Dumnezeu puterea de a vindeca bolnavii, de a scoate duhurile rele și de a învia morții. Sfântul Sisoe s-a nevoit în pustia Egiptului vreme de 72 de ani. Cuviosul Sisoe se ruga atât de mult încât, zile în şir, uita să mănânce.

De numele Sfântului Sisoe sunt legate mai multe minuni.

Odată, un mirean a mers cu fiul său la avva Sisoe, pe muntele avvei Antonie, dar pe drum s-a întâmplat că fiul a murit, scrie  Ziarul Lumina. Tatăl nu s-a tulburat, ci l-a luat în braţe şi l-a dus, cu credinţă, la bătrân, căzând amândoi la pământ, ca şi cum ar fi făcut închinăciune, ca să fie binecuvântaţi. După aceea tatăl s-a sculat, l-a lăsat pe fiu la picioarele bătrânului şi a ieşit afară. Bătrânul, crezând că i se închină, îi zice: „Ridică-te şi du-te afară“, căci nu ştia că-i mort. Copilul s-a ridicat şi a ieşit după tatăl său.

În folclor există o legendă a Sfântului Sisoe, potrivit căreia el ar fi avut o soră, care s-a închis într-o chilie, alături de două slujitoare, cu provizii suficiente pentru trei ani, pentru a-l aduce pe lume pe cel de-al șaselea copil al ei. Atunci, Dumnezeu l-a trimis pe Sisoe, pe vreme de furtună, la peştera surorii lui. Când a intrat, împreună cu el s-a strecurat și diavolul, sub forma unui grăunte sub copita calului.

Diavolul a furat copilul, iar Sisoe a pornit în căutarea lui. A întrebat o salcie de el, aceasta i-a spus că nu știa nimic, iar sfântul a blestemat-o să înflorească şi să nu rodească. Pentru același răspuns, rugul a fost blestemat să fie de râsul lumii. Pentru că paltinul l-a ajutat, a fost binecuvântat să stea înaintea bisericii şi să cheme păcătoşii la pocăinţă. Măslinul a fost blagoslovit să fie dătător de mir pentru botez. Sisoe a salvat copilul și a alungat diavolul. De atunci, a rămas recunoscut ca fiind protectorul copiilor şi cel ce pune răul pe fugă.

Cuviosul Sisoe a trecut la cele veșnice în anul 429.

Enable Notifications    OK No thanks