CALENDAR ORTODOX 7 IULIE 2020. Sfânta Chiriachi, mare făcătoare de minuni, vindecă de boli grave şi aduce bună înţelegere între soţi

 CALENDAR ORTODOX 7 IULIE 2020. Sfânta Chiriachi, mare făcătoare de minuni, vindecă de boli grave şi aduce bună înţelegere între soţi

CALENDAR ORTODOX 7 IULIE 2020. În această zi este prăznuită Sfânta Muceniţă Chiriachi, care pentru faptul că şi-a închinat scurta viaţă lui Hristos şi a suferit chinuri de neimaginat în numele Mântuitorului, a fost plăcută în ochii lui Dumnezeu şi a fost înzestrată cu darul facerii de minuni. Mâna dreapta a Sfintei Chiriachi, aflată la Catedrala episcopală din Huși, este vindecătoare de boli. În plus, rugăciunea rostită către această sfântă fecioară aduce bună înțelegere soților, căsătorie binecuvântată tinerilor, iubire de fii părinților, iar copiilor ascultare față de părinți.

Sărbători religioase 7 iulie 2020

Ortodoxe: Sânta Muceniţă Chiriachi

Greco-catolice: Sfântul cuvios Toma; Sfântul cuvios Acachie; Sfânta muceniţă Chiriachi

Romano-catolice: Fericitul papă Benedict al XI-lea

CALENDAR ORTODOX 7 IULIE 2020. Cine a fost Sfânta Muceniţă Chiriachi

Sfânta Chiriachi a trăit în secolul al treilea, pe vremea împăratului Diocleţian, potrivit crestinortodox.ro. S-a născut din părinți creștini, care au botezat-o Chiriachi (duminică, în limba greacă), pentru că s-a născut într-o zi de duminică. Sfânta Chiriachi a decis foarte devreme să se logodească cu Mirele Ceresc și să moară fecioara. Unul din pretendenții respinși a pârât-o împăratului Dioclețian că este creștină.

Din acel moment, sfânta a fost supusă la chinuri cumplite pentru a fi determinată să renunţe la creştinism. Acoperită de răni din cap până în picioare, ea va fi tămăduită în chip minunat de un înger. În urmă acestei minuni, mulți păgâni au crezut în Hristos și au primit moartea mucenicească.

Sfânta Chiriachi i-a spus ighemonului: „Vezi bine că nicicum nu mă poți întoarce de la credință mea. Căci de mă arunci în foc, mai înainte de mine Cei Trei Tineri în foc au fost aruncați și prin credință s-au mântuit; iar de mă arunci la fiare, mai înainte de mine marele Daniil Prorocul la fiare a fost aruncat, dar prin credință s-a mântuit; iar de mă arunci în mare, mai înainte de mine lona Prorocul a fost în pântecele chitului trei zile și trei nopți și prin credință s-a mântuit; dacă taisului sabiei mă dai, mai înainte de mine Cinstitul Botezator loan sabiei a fost dat și credinciosia lui l-a mântuit. Căci că și tuturor acestora, mie viață îmi este a muri pentru Hristos„.

În urma acestor cuvinte, Sfintei Mucenițe i s-a tăiat capul.

Mâna dreapta a Sfintei Chiriachi se află în Catedrala episcopală din Huși din anul 1763, de când episcop al Hușilor era Iacob Stamate, viitorul Mitropolit al Moldovei. În timpul pastoririi sale, mâna dreapta a Sfintei Chiriachi a fost primită în dar de la Marea Lavra din Muntele Athos, pentru că acest vrednic ierarh a plătit datoriile pe care Marea Lavra le avea către Poartă Otomană. Sfintele rămăşiţe al muceniţei sunt făcătoare de minuni şi vindecătoare de boli.

Enable Notifications    OK No thanks