Zeci de șoferi români și-au cumpărat permise de conducere cu 3.000€

 Zeci de șoferi români și-au cumpărat permise de conducere cu 3.000€

Peste 50 de șoferi români și-au cumpărat permis de conducere cu sume de până la 3.000 de euro cu ajutorul unei rețele bine organizate care falsificau permise emise de alte state ale Uniunii Europene.

Polițiștii din Ploiești au descoperit inițial cazul, iar ulterior, cu ajutorul colegilor din București și Ilfov au aflat cât de mare era, de fapt, gruparea care se ocupa de falsificarea permiselor de conducere.

În această dimineață, anchetatorii au făcut 61 de percheziții domiciliare în București, Prahova, Dâmbovița, Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Botoșani, Dolj și Constanța la domiciliile membrilor grupării și a șoferilor care și-au cumpărat permise de conducere.

În total, anchetatorii au avut 79 de mandate de aducere pentru suspecți, aceștia fiind ridicați de mascați și conduși la sediul DIICOT Ploiești pentru audieri.

„Ancheta în cauză a început în luna martie 2020, în Ploiești, și a fost apoi extinsă în mai multe județe ale țării și în municipiul București. Pentru instrumentarea dosarului, polițiștii și procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, precum și de suportul mai multor structuri teritoriale de combatere a criminalității organizate și al Direcţiei Operaţiuni Speciale.

Din anchetă au rezultat indicii că, începând cu a doua jumătate a anului 2019 şi până în prezent, în județele Dâmbovița și Ilfov și municipiul București s-ar fi constituit un grup infracțional organizat, compus inițial din 9 membri (cetățeni români și străini), la care ulterior au aderat și alți cetățeni români. Grupul era profilat pe săvâşirea de infracţiuni din sfera criminalităţii informatice, precum și infracțiuni de fals și de corupție”, se arată într-un comunicat al Poliției Române.

Permise de conducere falsificate în străinătate și preschimbate în România

„Scopul grupului l-a reprezentat obținerea de venituri ilicite prin înlesnirea obţinerii contra-cost și în mod fraudulos a unor  permise de conducere pentru mai mulţi cetăţeni români care nu posedau competențele necesare obținerii dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice din România.

Persoanele interesate de obținerea acestora puneau la dispoziția membrilor grupării datele de identificare personale, o fotografie și un specimen de semnătură, care erau transmise în străinătate pentru întocmirea permiselor. Ulterior, documentele realizate fraudulos erau expediate în România, iar cetățenii români care intrau în posesia acestora se prezentau la serviciile de profil pentru preschimbarea permiselor de conducere străine cu permise de românești.

Suma totală achitată de un beneficiar al unui astfel de permis se ridica la aproximativ 3.000 euro, aceasta reprezentând diferite comisioane percepute de cetățenii români și străini implicați.

Până în prezent, au fost identificați peste 50 de cetățeni români care fie au obținut permise românești, fie au depus documentele la autoritățile competente pentru preschimbarea permiselor prin acest mod ilicit, o parte dintre aceștia fiind deja semnalați cu diferite încălcări ale normelor la regimul circulației rutiere”, au mai explicat polițiștii în comunicat.