Ludovic Orban: „Avem nevoie de legea carantinării, suntem pregătiţi de valul doi”

 Ludovic Orban: „Avem nevoie de legea carantinării, suntem pregătiţi de valul doi”

Premierul Ludovic Orban a ajuns, joi, la Senat şi participă la şedinţa informală a Comisiei juridice care definitivează proiectul de lege privind carantina şi izolarea.

Premierul Ludovic Orban a mers la Senat pentru a participa la dezbaterile pe Legea carantinării. Orban a spus că acel termen de 48 de ore, timp în care oamenii vor fi internați în spital, chiar dacă sunt asiptomatici, este unul benefic, astfel cetățenii vor lua o decizie bazată pe o recomandare a medicului.

„Se știe foarte bine că în anumite țări râspândirea virusului s-a datorat faptului că în lipsa analizelor medicale, indicațiilor medicale, pacientul a stat la domiciliu. De aceea este necesar un astfel de termen în lege.

Noi am avut și în proiectul Guvernului un astfel de termen, de 5 zile. Până la urmă este important să existe un astfel de termen și este important că o astfel de măsură poate fi contestată, iar pacientul poate să ia deciziile în urma unei recomandări medicale.”, a spus Ludovic Orban.

Premierul a ținut să precizeze faptul că în lipsa posibilității autorităților de a carantina sau izola cetățenii s-a accentuat transmiterea virusului.

Premierul Ludovic Orban le-a dat ordin senatorilor să o voteze cât mai repede, pentru că ”e una care ne permite să acționăm eficient împotriva răspândirii virusului”.

”Le-am transmis că această lege trebuie adoptată. Sper că au fost soluționate toate punctele divergente și că va fi aprobată azi, urmând să fie promulgată. Legea a fost modificată față de proiectul pe care l-am depus. Forma de acum e una care ne permite să acționăm eficient împotriva răspândirii virusului și pentru a apăra sănătate și viața cetățenilor.”, a declarat Ludovic Orban.

„Sistemul sanitar românesc este pregătit în fața valului doi”

Premierul României, Ludovic Orban, susține că sistemul sanitar românesc este pregătit în fața valului doi de cazuri Covid-19, însă până la o anumită limită. El susține că în perioada următoare verificările se vor intensifica și amenzile pentru cei care nu respectă regulile de combatere a viruslui COVID-19 vor curge.

„Sistemul sanitar, așa cum ați văzut, este unul care e pregătit. Avem măsuri pentru a face față la orice situație, până la o anumită limită. Numărul de cazuri nu e distribut pe toate județele. (…) Legea 55 a prevăzut amenzile pentru nerespectarea legilor. Am dat amenzi deja. Există rapoarte. Sigur că cei care nu respectă regulile vor fi verificați de DSP”, a declarat premierul României, Ludovic Orban.