Inundații, după o rupere de nori în București. Cartierele cele mai afectate

 Inundații, după o rupere de nori în București. Cartierele cele mai afectate

A fost rupere de nori duminică seară în Capitală. A plouat atât de mult, într-un interval atât de scurt, încât un astfel de fenomen se întâlnește la câteva zeci de ani, potrivit Apa Nova. Mulți dintre cei care se plimbau prin oraș au fost luați pe nepregătite. După trei ore de ploaie intensă, canalizările au cedat și apele au năvălit pe străzi. 

Au fost afectate mai multe zone din Capitală din cauza inundațiilor produse în urma ploii torențiale din această seară.

În zona Tineretului din sectorul 4, apa a depășit roțile mașinilor. Mai multe troleibuze au rămas blocate pentru că nu au mai putut înainta, iar șoferii care s-au aventurat să treacă prin apă și-au stricat autoturismele după ce apa a ajuns la motor.

Bucureștenii au surprins imagini cu un autobuz STB în zona Fundeni care înainta cu greu prin apa ce depășea un metru în anumite zone.

Cât a plouat în București. Zonele cele mai afectate

Apa Nova anunță că în cursul serii de duminică, 19 iulie, s-au înregistrat fenomene intense de precipitații care au depășit cu mult valorile medii ale lunii iulie.

În 3 ore, cantitatea medie de precipitații înregistrată a fost de peste 35 l/mp, având intensități de până la 76 l/mp. Un astfel de fenomen extrem are o probabilitate de aparitie la câţiva zeci de ani, potrivit Apa Nova.

Zonele cele mai afectate au fost Theodor Pallady, Bvd 1 Decembrie, Tineretului, Drumul Taberei etc. 

Sistemul de canalizare este proiectat pentru preluarea unei cantități de cca. 20 l/mp în 2. Asta înseamnă că, pentru a prelua în sistem o cantitate de apă generată de precipitații cu o intensitate precum cea înregistrată, este necesară o perioadă de timp de cca. 4-5 ore, a explicat compania.

Apa Nova București susține că s-a mobilizat și a intervenit în zonele vizate încă din momentul primirii avertizărilor din partea ANM, care indicau apariția unor fenomene meteorologice imediate cod galben, anunțând cantități de 30 l/mp.

Sursa:digi24