Summit UE: Liderii UE, chemați să se reunească din nou în plen. Ar putea fi o veste bună

 Summit UE: Liderii UE, chemați să se reunească din nou în plen. Ar putea fi o veste bună

Nici a treia zi de negocieri dificile între liderii UE nu s-a încheiat cu un acord, așa că șefii de stat și de guvern și-au continuat discuțiile – nu lipsite de tensiuni – pe parcursul nopții de duminică spre luni. Miza este planul de relansare a economiei Uniunii Europene după șocul provocat de pandemia de coronavirus.

Întâlnirile bilaterale ale președintelui Consiliului European se apropie de sfârșit, iar șefii de state și de guverne au fost anunțați să fie gata să se reunească în plen. Unii oficiali spun că asta este o veste bună, pentru că liderii indicaseră clar că nu se vor reuni din nou în plen până când nu va exista un acord pe tema fondurilor din planul de relansare.

S-ar părea că până la urmă soluția de compromis se îndereaptă spre a împărți fondul inițial, așa cum era el propus de Comisia Europeană, în valoare de 750 de miliarde de euro, în două: 375 de miliarde de euro pentru granturi (fonduri nerambursabile), 375 de miliarde de euro pentru împrumuturi.

Summitul UE continuă și la această oră. Președintele Consiliului European, Charles Michel, discută din nou cu fiecare lider în parte. Se estimează că va mai dura câteva ore, iar summitul a intrat deja în a patra zi. Diplomații de la Reprezentanța Maltei la Uniunea Europeană au postat pe Twitter o fotografie amuzată cu mesajul că încă nu și-au pierdut speranța și speră să țină „ochii deschiși”.

Sursa:digi24