Cum îmi dau seama că sunt infectat cu coronavirus? Ce trebuie să fac dacă am simptome

 Cum îmi dau seama că sunt infectat cu coronavirus? Ce trebuie să fac dacă am simptome

Tusea, febra și dificultățile de respirație sunt principalele simptome ale noului coronavirus. Pe lângă acestea însă, de la începutul evoluției bolii, s-au evidențiat și alte simptome, nu atât de grave, dar care ne pot ajuta însă să ne dăm seama din timp că suntem infectați.

Care sunt simptomele

Principalele simptome raportate de medici în cazul coronavirusului au fost, de la bun început, tusea seacă, temperatura crescută și dificultățile de respirație. Însă din ce în ce mai multe cazuri au raportat, ca prim simptom, pierderea mirosului sau a gustului.

Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA, printre simptome se mai pot enumera frisoanele, durerile musculare, oboseala și durerile în gât.Dacă dumneavoastră sau vreunul dintre membrii familiei dumneavoastră prezentați astfel de simptome, rămâneți acasă pentru a evita răspândirea virusului.

În medie, simptomele încep să apară la aproximativ 5 zile după contractarea virusului.

Când trebuie să merg la spital?

Majoritatea persoanelor care care se infectează vor fi asimptomatice sau vor avea simptome ușoare, care se pot trata doar cu antiinflamatoare ușoare, cum ar fi paracetamolul. Însă, în momentul în care respirația este afectată, trebuie să mergeți urgent la medic.

La spital, o radiografie va fi efectuată, care va putea spune medicilor dacă este nevoie de suport, cum ar fi oxigenul sau ventilația artificială.

Este foarte important însă să fiți foarte precauți cum ajungeți la doctor! Nu îi puneți pe cei din jurul dumneavoastră în pericol! Sunați imediat la Direcția pentru Sănătate Publică și anunțați că ați putea fi infectat. Chemați salvarea pentru a vă transporta la spital! Nu mergeți cu taxi-ul, nu mergeți cu mijloacele de transport în comun! Anunțați-i și pe angajații de pe salvare despre faptul că ați putea fi infectat! Răspundeți sincer la toate întrebările acestora!

Ce se întâmplă în secțiile ATI?

Unitățile de terapie intensivă sunt secții specializate pentru persoanele care se află în stare gravă. Pacienții cu coronavirus care dezvoltă o formă gravă a bolii vor primi suport de oxigen, care poate implica utilizarea unui măști sau pot ajunge chiar să fie intubați.

Aici vor primi și tratamente antivirale, dar și tratamente cu plasmă recoltată de la persoane vindecate, dacă este cazul.

Ce trebuie să fac dacă am simptome ușoare?

În primul rând, NU vă panicați! Pacienții fără simptome sau cu simptome ușoare, ar trebui să se auto-izoleze timp de cel puțin 10 zile.

Același lucru ar trebui să facă cei care au luat contact cu persoane confirmate pozitiv cu coronavirus sau cei au călătorit în zone considerate periculoase.

Cu toate acestea, pacienții în vârstă sau cei cu boli preexistente (cum ar fi astmul, diabetul, boli de inimă, hipertensiunea arterială) ar trebui să anunțe imediat medicul, deoarece aceștia sunt cei mai predișpuși să dezvolte forme grave ale bolii și viața le poate fi pusă în pericol.

Sursa:antena3