Klaus Iohannis, despre revenirea la starea de urgență: „O ultimă soluție”

 Klaus Iohannis, despre revenirea la starea de urgență: „O ultimă soluție”

Preşedintele Klaus Iohannis susţine, miercuri, la ora 18:00, o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni, după o ședință la care au luat parte mai mulți membri ai Guvernului.

 

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis

– Românii vor avea acces la servicii de sănătate de calitate, de care vor beneficia în spitale moderne, la standarde europene.

– Avem o șansă extraordinară prin aceste 80 de miliarde de euro și suntem determinați să o folosim la maximum.

– Joi voi avea o întâlnire cu Ministrul de Interne și șeful DSU pentru o analiză la zi a situației.

– E un moment critic, iar măsurile de protejare a populației în contextul în care România a atins aproape 1.200 de cazuri de infectare sunt importante acum.

– Trebuie să ținem sub control epidemia.

– Despre alegeri: E nevoie de alegeri, dar suntem în mijlocul unei pandemii care poate se agravează, poate nu. Ce câștigăm dacă amânăm acum alegerile? În iarnă pandemia s-ar putea suprapune cu gripa. Trebuie să evaluăm situația. Dacă pandemia nu se agravează și se iau măsuri specifice, se pot organiza alegeri. Actul de votare se poate organiza în condiții bune. Nu e mai complicat să mergi să votezi decât să mergi la cumpărături. Ce va fi greu de organizat este campania electorală. Până la mijlocul lunii august trebuie să ținem cont de aceste lucruri și se va lua o decizie.

– Vreau să despărțim discuția politicianistă de discuția pe fapte. OMS a făcut multe afirmații și multe anunțuri, iar unul dintre anunțuri este dat recent, spunând că această pandemie nu are mai multe valuri, are mai un singur val mare, având în vedere că virusul nu are o ciclicitate în funcție de anotimp.

– Majorarea alocațiilor – Ne găsim într-o situație complicată nu doar epidemiologic, ci și economic și electoral. Noi ne dorim să creștem și alocațiile și pensiile, însă de la dorința sinceră la putința sinceră de multe ori e o cale mai lungă. În condițiile în care economia românească se contractă, veniturile la bugetul statului s-au modificat semnificativ. În loc de un deficit de 3% vom avea un deficit considerabil mai mare. Deja am depășit deficitul calculat pentru întregul an. Ne luptăm să revigorăm economia românească, nu cred că se așteaptă cineva ca toate cheltuielile planificate inițial să fie făcute. PNL a fost primul care a propus anul trecut dublarea alocațiilor pentru copii și s-a obținut acest lucru. PSD a vrut să copieze acest model și a propus o nouă dublare, care nu va fi posibilă de azi pe mâine. Poate devine posibilă în etape. Primul pas cu siguranță va putea fi făcut destul de repede, aștept Guvernul să vină cu un calcul și vom avea o creștere a alocațiilor.

– Creșterea pensiilor – Un lucru similar pot să vă spun și despre pensii. O creștere de 40% nu e posibilă, nu sunt banii. E rezonabil să ne gândim la o creștere a pensiilor, nu putem să lăsăm categoria cea mai vulnerabilă să plătească integral costul recesiunii. Pensiile vor crește. Punct și clar. Cât va fi această creștere va calcula Guvernul.

– Restricții – Am ajuns de la câteva zeci de cazuri pe zii la peste 1.000 de cazuri noi. E clar că trebuie să facem ceva, sunt măsuri simple. Masca e o măsură simplă. Nimeni nu poartă mască de plăcere, dar așa putem combate virusul. Cealaltă măsură e distanțarea socială și este impusă. Trebuie să fim realiști. Ce vrem? Să dăm frâu bolii să ajungem o națiune bolnavă? Eu personal sunt convins că ne dorim să îngrădim răspândirea acestei pandemii.

– Vaccin contra Covid-19 – Avem de gând să achiziționăm și vaccinul în măsura în care va fi disponibil și alte tratamente. Ministerul Sănătății a întreprins pașii necesari ca să fim în pas cu celălalte țări din UE, în măsura în care acesta va fi disponibil. Suntem prinși în procedură.

– Vina Guvernului în situația actuală din România – Datele arată ceva destul de clar: timpul stării de urgență, situația a fost bine gestionată. Am avut o creștere și atunci, dar numărul persoanelor infectate a intrat apoi în descreștere. În starea de alertă, au intervenit decizii ale ÎCCJ care au făcut gestiunea pandemiei mai dificilă. O etapă notabil de negativă a fost disputa în Parlament pe legea carantinei și izolării. PSD a tras de timp într-un mod cinic pe care nu l-a bănuit nimeni. Au ținut această lege săptămâni în Parlament, timp în care s-a cristalizat impresia că lucrurile nu sunt grave. 

– Deschiderea noului an școlar – Este o situație de extremă importanță și mă preocupă mult. Am avut numeroase discuții, sper că săptămâna viitoare vom avea câteva scenarii ce pot fi făcute publice. Școala sigur nu va începe în condiții normale, pentru că pandemia nu va dispărea în septembrie. Va fi complicat să avem doar școală online, deci ne îndreptăm spre un scenariu mixt. Cum vom decurge aceste lucruri va fi stabilit cu exactitate într-o săptămână sau două. Măsurile pe care le gândim și pe care le vom lua sunt gândite pentru siguranța copiilor, a cadrelor didactice și pentru a asigura un proces educațional de calitate.

– Revenirea la starea de urgență – Decizia reintrării în starea de urgență se poate lua doar dacă specialiștii îmi spun că nu există o altă soluție. Vreau să cred că românii vor o altă soluție, că românii vor respecta regulile, să nu ajungem în situația în care nu mai putem controla răspândirea acestei boli. Sunt încrezător că împreună vom reuși să depășim această epidemie rezonabil, să nu mai avem un număr mare de cazuri noi. Consider reintrarea în starea de urgență, care ar afecta libertăți și drepturi civile, o ultimă soluție. 

– Nu consider că există o situație scăpată de sub control, dar sunt focare unde numărul de pacienți e foarte mare. Sistemul de sănătate face față, persoanele care nu găsesc locuri sunt transferate în alte unități. Am convocat pentru mâine o ședință cu responsabilii din sănătate, vă fac apoi declarații. Momentan nu am semnale că situația e scăpată de sub control.

Sursa: stirileprotv.ro