Cum scapam de coronavirus?

 Cum scapam de coronavirus?
Soarele ar putea fi cel mai puternic aliat al nostru împotriva coronavirusului. Cel puțin asta reiese din cel mai recent studiu prezentat într-o conferință de presă, la Casa Alba,  de către Departamentul de Securitate Internă al SUA.

Soarele ar putea ucide coronavirusul în câteva minute

Departamentul de Securitate Internă al SUA a dezvăluit într-o conferință de presă, la care a fost prezent și președintele Donald Trump, că soarele, umiditatea și temperaturile ridicate pot ucide coronavirusul din picăturile de salivă din aer sau de pe suprafețele netede.

„Observaţia cea mai frapantă până astăzi este efectul puternic pe care pare să-l aibă lumina soarelui pentru a ucide virusul, atât pe suprafeţe, cât şi în aer(…) Noi am identificat unele verigi slabe în lanţul de transmisie a virusului. Am identificat că, de pildă, căldura şi umiditatea sunt elemente slabe ale acestui lanţ. Am stabilit că lumina soarelui, razele ultraviolete constituie slăbiciuni în acest lanţ”, a declarat Bill Bryan, responsabil pentru ştiinţă şi tehnologie în Departamentul de Securitate Internă.

Cum afectează prezența soarelui, temperatura și umiditatea “viața” coronavirusului

Potrivit datelor furnizate de Departamentul de Securitate Internă al SUA, o jumătate din viaţa virusului, adică timpul necesar pentru a se reduce la jumătate puterea sa, este de 18 ore la o temperatură cuprinsă între 21 şi 24 grade Celsius, cu 20% umiditate pe o suprafaţă neporoasă. Aceasta include, de pildă, clanţele uşilor.

Dar această jumătate din viaţă este redusă la şase ore când rata umidităţii creşte la 80% şi doar la 2 minute când lumina soarelui se adaugă ecuaţiei.