Bill Gates, implicat în stabilirea prețului unui vaccin anti-COVID? ”Aceste vaccinuri vor avea un preț foarte ridicat”

 Bill Gates, implicat în stabilirea prețului unui vaccin anti-COVID? ”Aceste vaccinuri vor avea un preț foarte ridicat”

Aproape 200 de grupuri încearcă să vină cu un vaccin contra coronavirusului. Cel puțin două duzini au ajuns la stadiul de studiu clinic. Iată cum este Bill Gates implicat în stabilirea prețului unui vaccin anti-COVID.

pe 200 de grupuri încearcă să vină cu un vaccin contra coronavirusului. Cel puțin două duzini au ajuns la stadiul de studiu clinic.

John Lewis, CEO al companiei canadiene de biotehnologie Entos Pharmaceuticals, a răsunat comentariile multor directori atunci când a spus că nu se gândește la preț în acest moment.

„Cred că ceea ce este în mintea majorității oamenilor este cum putem realiza acest lucru”, a spus el.

Costul dezvoltării unui vaccin, incluzând cercetări de bază și studii clinice care implică zeci sau sute de mii de oameni, poate fi de până la 150 de milioane de dolari, dacă cercetătorii sunt norocoși și se descoperă rapid  ceva care funcționează, potrivit lui Lewis.

„Timp de zeci de ani, diviziunile de vaccin ale companiilor de medicamente au fost văzute aproape ca arme de caritate – prețurile erau mici, nu aveau prea multe profituri”, a spus el.

Acest lucru s-a schimbat în 2000, după ce un vaccin anti-pneumonie blockbuster a apărut pe scena și a arătat că vaccinurile ar putea face bani. Prețurile au crescut de atunci, în parte, a spus Schwartz, deoarece producătorii de vaccinuri au foarte multă putere de preț.

„Legea de îngrijire la prețuri accesibile necesită asigurare pentru acoperirea vaccinurilor recomandate fără partajarea costurilor la pacienți, astfel încât să se deschidă portierele de prețuri ale vaccinului. Și pentru copii, un program federal numit programul Vaccines for Children, prin care guvernul federal achiziționează vaccinuri pentru aproximativ 50% dintre copiii americani, este obligat să cumpere doze de vaccin pentru toți cei eligibili pentru orice vaccin recomandat. „