CORONAVIRUS. 28 de state menţin încă restricţiile pentru români. Ce trebuie să ştii dacă vrei să călătoreşti în aceste state

 CORONAVIRUS. 28 de state menţin încă restricţiile pentru români. Ce trebuie să ştii dacă vrei să călătoreşti în aceste state

România este pregătită să schimbe legislaţia privitoare la intrările în ţară din zonele afectate mai mult de pandemia de coronavirus, în sensul că, în

mai multe situaţii, prezentarea unui test PCR negativ făcut cu 72 de ore înainte de intrarea în ţară să înlocuiască practic măsura carantinării pentru 14 zile, aflată încă în vigoare de mai bine de şase luni.

Modificarea legislativă ar stimula călătoriile spre România, atât ale conaţionalilor stabiliţi în străinătate şi vin în vizită la rude, dar ar încuraja şi turismul în ţara noastră.

La nivel european, România se află într-o poziţie delicată, nu mai puţin de 28 de state impunând restricţii de diferite tipuri pentru compatrioţii noştri care ajung să le viziteze.

Spre exemplu, intrarea în Austria este permisă dacă dețin un test negativ pentru SARS-CoV-2 (PCR), nu mai vechi de 72 de ore (de la data prelevării probelor), în limba germană sau engleză.

În lipsa acestuia, persoanele respective și cei cu care locuiesc împreună sunt obligați să se supună timp de 10 zile unei carantine la domiciliu (sau într-o locație adecvată), imediat după intrarea în Austria, ale cărei costuri trebuie suportate de către persoana în cauză. Dacă un test biologic molecular pentru SARS-CoV-2 efectuat în perioada izolării/carantinei este negativ, izolarea/carantina instituită pe perioada celor 10 zile se suspendă.

Minorii până la vârsta de 6 ani împliniți sunt exceptați de la efectuarea testului biologic-molecular SARS-CoV-2. Dacă nu poate fi prezentat certificatul medical sau dovada sigură a unei cazări adecvate, intrarea este interzisă.

În Belgia, începând cu data de 26 august a.c., autoritățile belgiene au inclus întreg teritoriul României în zona roșie. Astfel, toate persoanele care sosesc în Regatul Belgiei din România trebuie să intre în autoizolare și să efectueze un test molecular PCR pentru depistarea infecției cu COVID-19.

În Bosnia-Herţegovina, intrarea este permisă cu condiția prezentării unui test COVID-19 negativ efectuat în ultimele 48 de ore anterior momentului intrării în ţară.

Din 14 septembrie, cetățenii români pot călători în Cehia fără nicio restricție, dar cetățenii români care sosesc în Cehia în scop economic sau educațional (lucrătorii și studenții) sunt obligați să se supună testării pentru depistarea COVID-19 înainte de începerea activităților pentru care au venit. În schimb, în Cipru, accesul este permis numai anumitor categorii de persoane venite din România (nu și turiștilor).

Elveţiaa inclus România pe lista statelor cu grad ridicat de risc epidemiologic privind infectarea cu COVID-19. Începând cu data de 8 august 2020, toate persoanele care intră pe teritoriul elvețian și care s-au aflat pe parcursul ultimelor 14 zile pe teritoriul României trebuie să intre în carantină (autoizolare) la domiciliu sau la o altă locație adecvată pentru o perioadă de 10 zile, imediat după sosirea pe teritoriul elvețian. Pe de altă parte, intrarea în Danemarca a cetățenilor care vin din România și care au un motiv întemeiat pentru intrarea pe teritoriul Danemarcei este permisă fără prezentarea unui test COVID-19, dar în cazul în care aceștia prezintă simptome clare de infecție (tuse uscată, febră etc.), autoritățile daneze pot refuza intrarea. Cetățenilor români care sosesc în Danemarca li se recomandă ferm o perioadă de carantină timp de 14 zile la întoarcerea din România.

Pentru perioada 21-27 septembrie 2020, cetățenii următoarelor state europene sunt obligați la autoizolare timp de 14 zile la intrarea în Estonia: Andorra, Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Elveția, Franța, Grecia, Germania, Islanda, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Monaco, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, România (rata de infectare de 89.8/100.000), San Marino, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Ungaria, deoarece rata de infectare cu COVID-19 în aceste state depășește pragul de 16/100.000 de locuitori.

Integral pe romaniatv.net