Iata ce trebuie sa faci daca esti depistat pozitiv cu Covid-19 sau daca ai primele semne

 Iata ce trebuie sa faci daca esti depistat pozitiv cu Covid-19 sau daca ai primele semne

Ce trebuie sa faci daca esti depistat pozitiv cu Covid-19. Ghid informativ pentru romani, elaborat de Societatea Nationala de Medicina Familiei.

1. Ce trebuie sa fac daca am semnele unei boli respiratorii sau alte semne despre care am auzit ca pot fi caracteristice pentru COVID-19?

”Sa ramai acasa si sa contactezi MF (medicul de familie, n. red.) sau 112. Cu medicul de familie vei discuta despre ce te supara si impreuna veti decide daca va veti intalni, daca vei ramane acasa pentru tratament, sau daca este nevoie de testare pentru COVID-19.

Vei fi testat daca este necesar de o echipa specializata, care se va deplasa la domiciliul tau (decizia apartine Directiei de Sanatate Publica si serviciului medical de urgente 112).” – spun medicii de familie din Romania.

2. Pe cine trebuie sa anunt daca sunt depistat pozitiv?

”Rezultatul pozitiv este transmis imediat de catre laborator catre Directia de Sanatate Publica (DSP) teritoriala si astfel esti luat in evidenta DSP. Vei fi contactat de DSP pentru a fi transportat la o unitate abilitata pentru evaluarea obligatorie si pentru

efectuarea anchetei epidemiologice. DSP va elibera in termen de maxim 30 de zile de la ultima zi a perioadei de izolare „Decizia de izolare” in baza careia vei putea solicita concediu medical.”

3. Ce trebuie sa fac daca am fost confirmat pozitiv si am ales sa raman la domiciliu?

”Initial, este necesara o evaluare intr-o unitate medicala abilitata (evaluare obligatorie prin lege). Te vei deplasa cu ambulanta catre unitatea medicala abilitata.

NU folosi in acest scop mijloace de transport proprii sau in comun! Te izolezi de restul familiei, reduci cat mai mult interactiunea cu persoanele din jurul tau, porti masca atunci cand iesi din zona de izolare.

Daca este posibil, vei folosi singur o camera si o baie. Atunci cand conditiile nu iti permit, incearca macar sa dormi separat, sa utilizezi continuu masca si sa dezinfectezi toate obiectele de folosinta comuna dupa ce le atingi.

Vei anunta medicul de familie pentru a fi luat in evidenta. Vei discuta zilnic despre starea ta de sanatate cu medicul tau de familie prin consultatii la distanta (telefon, internet).”

4. Ce fac daca pe parcursul izolarii starea mea de sanatate se agraveaza brusc?

”Vei apela urgent serviciul 112.”

5. Ce trebuie sa stie persoanele sanatoase, familia, carantinate in aceeasi locuinta, sau cei declarati contacti directi?

”Cei care aleg sa ramana impreuna cu tine vor primi o decizie de carantinare pentru intreaga perioada cat tu esti persoana izolata pentru COVID-19, daca ai declarat in ancheta epidemiologica facuta de DSP aceste persoane.

Vor respecta strict distantarea fata de tine pentru a reduce riscul de imbolnavire deoarece, mai ales in primele zile de boala, esti mai contagios. Isi vor urmari atent starea de sanatate pentru a depista repede eventualele semne de boala.

Vor contacta serviciul 112 sau medicul de familie daca apar semnele unei boli respiratorii sau alte semne care pot fi caracteristice pentru COVID-19. Contactul direct este persoana apropiata de bolnavul COVID 19 (ati locuit impreuna sau ati muncit impreuna.

Cei care, la randul lor au venit in contact doar cu o persoana declarata ca fiind „contact direct”, nu cu un bolnav, nu vor fi carantinati chiar daca locuiesc la aceeasi adresa sau sunt colegi de munca sau scoala cu acestia.”

Integral pe priveste.info

Enable Notifications    OK No thanks