Cine este Florin Cîţu, noul prim ministru al României

 Cine este Florin Cîţu, noul prim ministru al României

Preşedintele a spus că lucrurile s-au „cristalizat” şi o coaliţie formată din PNL, USR PLUS şi UDMR a fost formalizată şi a dovedit deja majoritatea în Parlamentul României.

„Cu ocazia consultărilor, liderii formaţiunilor care formează coaliţia de centru dreapta s-au prezentat împreună şi au propus un candidat pentru poziţia de prim-ministru. Aşadar, luând în considerare toate acestea, am decis să îl desenez pe domnul Florin Cîţu pentru poziţia de prim-ministru”, a spus Klaus Iohannis.

Florin Cîţu: De mâine seară pornim la drum

„I-am transmis domnului preşedinte că sunt gata să-mi asum această guvernare în acest moment dificil pentru România, că vom continua ce am început în acest an şi binenţeles că avem un program de guvernare care aduce multe lucruri importante, măsuri importante pentru români. Am prezentat şi cum văd lucrurile imediat după votul de mâine seară (miercuri – n.r.), şedinţă de guvern, şi care vor fi măsurile din acea şedinţă”, a spus Florin Cîţu.

Noul premier a spus că fiecare minister şi fiecare ministru va fi evaluat trimestrial pentru a vedea dacă au fost îndeplinite obiectivele. Florin Cîţu are la dispoziţie 10 zile să formeze Guvernul.

„Vreau să îi asigur pe români că îmi dau seama şi ştiu perioada dificilă prin care trece România şi vreau să le garantez că voi face tot ceea ce este posibil pentru a avea o guvernare stabilă şi de lungă durată. În acelaşi timp, domnule preşedinte, aş vrea să fac o declaraţie fermă astăzi aici: România trece, în această perioadă, printr-o criză dublă, una de sănătate şi una economică. Este rolul acestei guvernări să treacă cât mai rapid România prin criza de sănătate, cu cât mai puţine costuri pentru români şi să reaşezăm economia pe picioarele ei (..) Vin în faţa dumneavoastră cu o echipă de profesionişti. În acelaşi timp, fiecare minister şi fiecare ministru va avea obiective clare din partea prim-ministrului, care vor fi monitorizate trimestrial. Mă voi asigura că aceste obiective vor fi duse la îndeplinire. Nu în ultimul rând, domnule preşdinte, vă asigur de un parteneriat cinstit şi onest pentru că împreună avem acelaşi obiectiv: dezvoltarea României”, a declarat Florin Cîţu.

Cine este Florin Cîţu

Născut pe 1 aprilie 1972, a fost economist sef al ING, unul dintre cei mai activi participanți la ceea ce presa a denumit atac speculativ pe leu din 2008.

Atac în urma căruia toți trezorierii băncilor care au participat au fost indepărtați, inclusiv Florin Cîțu. El a absolvit în 1996 Grinnell College din SUA, specializarea economie/matematică, şi are un master şi un doctorat la Iowa State University. Anterior revenirii în România,

Cîţu a mai lucrat ca economist la Banca Europeană de Investiţii (2003 – 2005) şi la banca centrală a Noii Zeelande (2001 – 2003). În perioada 1997 – 2001, a fost lector la Iowa State University, în SUA. Ca limbi străine cunoscute, din CV reiese că vorbește engleză, franceză și italiană.

Integral pe Huff.ro