Sfântul Ion 2021. Tradiţii şi superstiţii. De ce este bine ca, în dimineaţa praznicului, să te stropeşti cu agheasmă nouă

 Sfântul Ion 2021. Tradiţii şi superstiţii. De ce este bine ca, în dimineaţa praznicului, să te stropeşti cu agheasmă nouă

Sfântul Ioan Botezătorul este prăznuit, anual, la data de 7 ianuarie. Acest mare sfânt al creştinătăţii este considerat ocrotitorul pruncilor, iar mamele se roagă lui pentru a naște copii sănătoși.

Sfântul Ion 2021. Ziua Sfântului Ion Botezătorul reprezintă încheierea oficială a sărbătorilor de iarnă deschise la Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie.

Această sărbătoare mai este cunoscută și sub denumirile “Sânt-Ion”, “Înaintemergătorul Domnului” sau “Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”, potrivit traditii-superstitii.ro

Acestei mari sărbători a creştinătăţii îi sunt specifice o mulţime de tradiţii şi superstiţii care aduc noroc şi sănătate celor care le respectă. Ziua de Sfântul Ion este o zi a bucuriei şi se spune că cine nu se veselește în această zi va fi trist tot timpul anului.

În unele regiuni, oamenii celebrează ziua Sfântului Ion pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și animalele din gospodărie de fiarele sălbatice.

Tradiția ne spune că în dimineața zilei de Sfântul Ion fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi ferit de boli pe tot parcursul anului.

Sfântul Ion 2021. Tradiţia Iordănitului şi a Iordănelii

În ziua praznicului acestui sfânt există obiceiul “Iordănitul femeilor”,  care este, de fapt, o petrecere a nevestelor. Femeile se adună la o una dintre ele şi fiecare aduce mâncare și băutură, apoi petrec până dimineața, spunând că se “iordănesc”.

Un alt obicei întâlnit în ziua de Sfântul Ion este “Iordăneala”. Mai mulți tineri care au luat de la preot, în ajunul Sfântului Ion, agheasmă de la Bobotează,

merg în dimineața zilei de Sfântul Ion la biserică și, la finalul Sfintei Liturghii, stropesc fiecare om care iese, apoi îl urează. Oamenii “iordăniți” trebuie să-i răsplătească pe urători cu bani, cu care seara chefuiesc.

Integral pe romaniatv.net