Protocolul care te omoră de COVID: intri în spital fără boală și pleci infectat fară să știe nimeni

 Protocolul care te omoră de COVID: intri în spital fără boală și pleci infectat fară să știe nimeni

Încă de la începutul pandemiei știm că niciun spital nu acceptă pacienți la internare dacă nu sunt testați pentru COVID înainte. Se pare totuși că testarea nu se face și la externare cum ar fi normal pentru ca pacientul să nu ajungă acasă și să infecteze și alte persoane.

„Nu au capacitate de testare. La noi, unele protocoale sunt norme de compromis în perioada asta. În mod normal, ar trebui să prevadă și un test COVID la externare. Acum, această testare nu se face, din mai multe motive. Nu vor spitalele și șefii de secție. Toți oamenii care s-au trezit infectați acasă, după ce s-au externat, pot ridica pretențîi civile și pot să ii acuze și să le ceară despăgubiri. Și în instanța se pot cere sume mari. Astfel de cazuri se întâmplă și în spitale mari, de urgență, pentru că e flux mare de pacienți, dar și în spitale monospecialitate, care nu dispun de laborator de biologie moleculară și cărora le este foarte greu să lucreze cu alt laborator”, explică Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.

Vasile Barbu spune că în atenția asociației au ajuns și cazuri în care pacienții, deși au avut test COVID în timpul internării, au dezvoltat simptome o dată ajunși acasă, la câteva zile de la externare.

Sursa : antena3.ro