Cât de periculoasă e ortorexia, obsesia pentru alimentație sănătoasă și fitness

 Cât de periculoasă e ortorexia, obsesia pentru alimentație sănătoasă și fitness

Grija pentru alimentație și mișcare reprezintă recomandarea oricărui medic. Însă, totul cu o limită. Există cazuri în care această grijă se transformă în obsesie, iar unii oameni, din dorința de a sta departe de alimentele nesănătoase și de a face exerciții fizice intense și exagerate, își pot face mult rău. Boala se numeşte ortorexie și poate duce chiar la deces. Iar o echipă de cercetători a observat că unele rețele sociale încurajează prin vedetele influente care postează acolo astfel de comportamente care pot duce la această tulburare periculoasă.

În ultimii ani, un termen medical a ieșit în evidență – ortorexia nervoasă. În cuvinte obișnuite, aceasta este o tulburare de alimentație caracterizată prin obsesia unei alimentații sănătoase și antrenamente exagerate. Având în vedere că acestea două sunt lucruri pe care suntem încurajați să le facem, este cam greu de observat.

Ortorexia nu este o afecțiune ușoară sau inofensivă. Netratată, poate duce la subnutriție și probleme de sănătate, dar poate afecta și sănătatea mintală, poate duce la comportamente obsesive și degradarea calității vieții. Odată ce suferi de o tulburare de alimentație, recuperarea devine un proces lung și greu care implică uneori mai multe recăderi.

Citeste intreaga stire pe : https://www.digi24.ro/magazin/stil-de-viata/cat-de-periculoasa-e-ortorexia-obsesia-pentru-alimentatie-sanatoasa-si-fitness-1431673