Cum afectează Covid-19 sănătatea dentară. 5 simptome provocate de SARS-CoV-2

 Cum afectează Covid-19 sănătatea dentară. 5 simptome provocate de SARS-CoV-2

Potrivit unui studiu apărut în revista Asociației Americane a Inimii (American Heart Association), cavitatea bucală reprezintă o zonă vulnerabilă atunci când vorbim de noul coronavirus, din cauza unei enzime, denumită ACE2 (enzima de conversie a angiotensinei 2), folosită de receptorii de legare ai SARS-COV-2 pentru a permite virusului să pătrundă în organism și apoi să deturneze celula gazdă.

Un articol apărut recent în New York Times relevă faptul că pacienții care s-au confruntat cu infecția cu SARS-CoV-2 pe o perioadă mai lungă de timp (așa numitul “Long Covid“), respectiv de la câteva săptămâni la câteva luni, descriu manifestări orale cum ar fi gingii sensibile, dinți fisurați, sângerare gingivală sau chiar pierderea dinților.

1. Infecții gingivale

Sângerările și infecțiile gingivale ar putea fi rezultatul unei inflamații generalizate cauzată de niveluri crescute de citokine și interleukine (proteine esenţiale în lupta organismului împotriva infecţiilor) declanșate de virusul SARS CoV-2.

2. Xerostomia (gură uscată”)

COVID-19 ar putea cauza o gură uscată din mai multe motive. Unul dintre cele mai comune motive este respirația orală din cauza utilizării măștii de protecție.

3. Ulcerații orale și afectarea țesutului gingival

COVID-19 a fost asociat cu anomalii ale vascularizării din cauza deteriorării vaselor de sânge, care poate conduce la apariția ulcerațiilor bucale.

4. Dinți fisurați

Un articol publicat în septembrie 2020 în New York Times vorbește despre faptul că numeroși medici au observat, pe perioada pandemiei, o creștere îngrijorătoare a numărului de pacienți care se prezintă la cabinetul stomatologic cu dinți fisurați.

Explicația ar fi creșterea cazurilor de bruxism (scrâșnitul dinților).

5. Pierderea gustului și a mirosului

Pierderea bruscă a gustului (ageusia) și a mirosului (anosmia) sunt două simptome specifice COVID-19. În medie, 47% (până la 80%) dintre persoanele care au contractat SARS-COV-2 au acuzat pierderea gustului și mirosului, în special în cazurile asimptomatice sau cu manifestări ușoare.

Sursa : b1.ro