Directivă a Comisiei Europene: Angajații vor putea afla dacă au salarii mai mici decât colegii lor

 Directivă a Comisiei Europene: Angajații vor putea afla dacă au salarii mai mici decât colegii lor

Comisia Europeană face un pas înainte pentru a atinge un obiectiv important: acela de a asigura plată egală pentru muncă egală în interiorul fiecărei companii din statele membre.

Oficialii au înaintat un proiect de directivă privind transparența salarială, astfel încât angajaţii să-şi poată da seama dacă sunt discriminaţi sau nu la locul de muncă. Principala țintă este reducerea discrepanțelor între veniturile femeilor şi ale bărbaţilor, însă implicaţiile sunt mult mai mari.

Salariile rămân confidenţiale, însă, potrivit proiectului, fiecare angajat va avea dreptul să ştie cu cât sunt plătiţi, în medie, colegii care prestează o muncă egală cu a lui. Se va putea compara atât cu cei care îndeplinesc exact aceeaşi funcţie, cât şi cu cei aflaţi pe alte posturi, dar care necesită acelaşi nivel de pregătire, abilităţi, efort şi responsabilitate. Informaţiile vor fi oferite la cerere, defalcat, pe sexe.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene: “Propunem o directivă pentru transparența salarială. Se bazează pe o idee foarte simplă: munca egală merită plată egală. Iar pentru plată egală, ai nevoie de transparență.”

Atunci când fac angajări, firmele vor fi obligate să anunţe încă de la început nivelul salarial inițial sau o plajă salarială. În plus, companiile nu au dreptul să-i chestioneze pe candidaţi în privinţa veniturilor anterioare.

Citeste intreaga stire pe : https://stirileprotv.ro/stiri/international/directiva-a-comisiei-europene-angajatii-vor-putea-afla-daca-au-salarii-mai-mici-decat-colegii-lor.html