Abuzurile poliției, o practică moștenită. CTP a povestit cum a fost ridicat de miliție într-o seară, pe vremea lui Ceaușescu

Metehnele și comportamentele abuzive ale forțelor de ordine de astăzi sunt moștenite de la milițienii de altădată, sunt atitudini care s-au transmis de la „cei vechi” către cei tineri, consideră Cristian Tudor Popescu. Astfel se explică apariția unor cazuri șocante precum cel de la Secția 16 de poliție București, unde nouă agenți sunt cercetați pentru torturarea și sechestrarea a doi bărbați. 

„Înainte de 1989, toate aceste organe aveau ca primă funcție în stat să supravegheze cetățenii, simplii cetățeni, și în primul rând aceștia să nu comită niște acte împotriva puterii dictatoriale a lui Ceaușescu. Asta era principala preocupare. A, că erau și unii de drept comun, nicio problemă! Ceaușescu din când în când dădea amnistie pentru cei de drept comun, ca să-i mai sperie cu asta pe cetățenii pașnici și liniștiți. Era o poziție de superioritate pe care o aveau organele de ordine”, a explicat Cristian Tudor Popescu la Digi24.

În acest context, gazetarul a relatat o experiență proprie din anii ’80, când într-o seară a fost ridicat dintr-o berărie și dus la secția de miliție.

„Să vă descriu un fapt. În anii aceia, în anii ’80, am fost ridicat într-o seară de miliție, împreună cu alți oameni, eram într-o berărie lângă Cișmigiu și îmi uitasem buletinul, n-aveam buletinul la mine. Și a venit o razie care a luat pe toată lumea de acolo. Cei care nu aveau buletinul au fost luați la secție, duși acolo. La secție, ne-au aliniat pe toți, pe hol, la zid. Niciunul dintre noi nu era susceptibil de vreo infracțiune, ceva. Singura problemă era că nu aveam buletinul, trebuia într-un fel să ne confirmăm identitatea și să rezolvăm această problemă.

Citeste intreaga stire pe : https://www.digi24.ro/opinii/abuzurile-politiei-o-practica-mostenita-ctp-a-povestit-cum-a-fost-ridicat-de-militie-intr-o-seara-pe-vremea-lui-ceausescu-1463339