Rusia avertizează că virusul de gripă aviară poate suferi mutaţii şi s-ar putea transmite de la om la om

 Rusia avertizează că virusul de gripă aviară poate suferi mutaţii şi s-ar putea transmite de la om la om

Rusia a avertizat vineri că virusul de gripă aviară A(H5N8) detectat cu trei săptămâni în urmă la 7 ferme avicole ruseşti ar putea suferi mutaţii, iar probabilitatea ca acesta să înceapă să se transmită de la om la om este “foarte mare”, relatează EFE.

“Probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este foarte mare. Cel mai probabil, aceasta se va şi întâmpla, dar am putut anticipa înainte ca răul să se întâmple”, a declarat şefa agenţiei sanitare ruse Rospotrebnadzor, Anna Popova, citată de agenţia oficială de presă rusă TASS.

Potrivit acesteia, mai este timp să ne pregătim pentru un astfel de scenariu, de a dezvolta un vaccin şi de a efectua teste pentru a detecta tulpina virusului, a cărui apariţie la oameni a fost anunţată la 20 februarie de către Moscova.

“Dacă într-un final toate acestea nu vor fi necesare, ei bine, atunci am avut noroc. Dar dacă vor fi totuşi necesare, am fi deja pregătiţi”, a afirmat Popova, subliniind că Rusia consideră importantă alertarea comunităţii internaţionale cu privire la existenţa unei astfel de ameninţări.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a solicitat în februarie măsuri preventive împotriva celor şapte cazuri de gripă A (H5N8) raportate de autorităţile ruse.

Citeste intreaga stire pe : https://stirileprotv.ro/stiri/international/rusia-avertizeaza-ca-virusul-de-gripa-aviara-poate-suferi-mutatii-si-s-ar-putea-transmite-de-la-om-la-om.html