Cele mai populare 10 mituri legate de coronavirus, demontate. Alexandru Rafila: Nu există un pericol dacă mergem în aer liber

 Cele mai populare 10 mituri legate de coronavirus, demontate. Alexandru Rafila: Nu există un pericol dacă mergem în aer liber

Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a răspuns pentru Antena 3 la întrebări despre cele mai recente mituri legate de coronavirus.

1. Razele ultraviolete ucid virusul: dacă stăm la soare, nu ne infectăm   Nu are nicio legătură  cu statul la soare, spune expertul: Razele ultraviolete ucid virusul, dar dacă e pe o suprafaţă şi care e expusă acestei radiaţii ultraviolete. Lămpile cu ultraviolete sunt folosite în cabinete medicale, în laboratoare, cabinete stomatologice ca să decontamineze o anumită suprafaţă.

2. Vitamina D ne face imuni la coronavirus   Nu suntem imuni la coronavirus dacă luăm vitamina D, dar e nevoie să iei vitamina D dacă stai mult în casă. Efectul nu e legat de infecţia cu coronavirus, ci e legat de sinteza vitaminei D şi de metabolismul calciului, care e deficitar la o anumită vârstă. Aproape toate vitamintele, dacă sunt în concentraţie normală, fac ca sistemul imunitar să funcţioneze eficient.

 

3. Virusul este peste tot, inclusiv în aer, aşa că nu ne putem feri de el   Nu circulă peste tot, eu am văzut multă lume care merge cu bicicleta sau care e singură în maşină şi utilizează masca de protecţie. Nu e necesar, virusul nu circulă peste tot prin aer. Transmiterea virusului prin aer trebuie să fie condiţionată de apropierea de o persoană infectată, care elimină prin vorbire, tuse, strănut, pictăruri care pot fi inhalte de alte persoane. Deci nu există un pericol dacă mergem în aer liber.

4. Dacă purtăm toţi mască, virusul o să dispară   Acesta nu e chiar un mit. A apărut un studiu care demonstrează că dacă 90% din populaţie utilizează masca şi o utilizează corect, atunci  transmiterea scade şi epidemia se opreşte. 90% e pragul care duce spre scădere. Masca trebuie să protejeze şi gura şi nasul în acelaşi timp. E important ca în părţile laterale să nu existe o cale de comunicare foarte mare. Tocmai de aceea măştile chirurgicale nici nu protejează perfect.

5. Dacă facem gargară cu sare / bicarbonat, eliminăm virusul din gât şi nu mai ajunge în plămâni   Că se depune nu e niciun fel de problemă. Viabilitatea lui e variabilă, dar să ştiţi că un virus nu trebuie doar să fie viabil, trebuie să fie şi infectant. Adica cantitatea de virus pe care ar trebui să o preiei de pe suprafaţa respectivă, să o duci la gură sau la ochi şi să producă şi infecţie este foarte greu să fie atinsă prin preluarea de pe o suprafaţa. Se poate să existe această cale dacă suprafaţa a fost contaminată dacă cineva a strănutat pe o astfel de suprafaţă. Virusul trăieşte pe aceste suprafeţe între câteva ore şi câteva zile. Depinde de tipul de suprafaţă.

 

7. Dacă bem apă din reţeaua urbană, tratată cu clor, suntem mai feriţi de coronavirus   Nu cred că în apa de băut există o cantitate de clor suficientă care să distrugă microbii. Apa e tratată cu clor în România şi în alte ţări pentru că, ştiţi bine, clorul e un dezinfectant, dar până a ajunge la robinet acest clor e utilizat şi rămâne o foarte mică cantitate de clor rezidual. Acea cantitate e un soi de indicator al calităţii apei. Adică, dacă apa nu mai are deloc clor, e posibil să mai aibă micro-organisme.   Virusul nu se multiplică în gât, în primul rând. El e prezent acolo pentru că ai o infecţie pulmonară. Cred că mult mai eficient decât să facem gargară cu sare e să ne spălăm pe dinţi. Acesta e un mare câştig, care s-ar putea alătura spălatului pe mâini.

8. Coronavirusul iubeşte praful şi mizeria, se cuibăreşte pe bulevarde, străzi, trotuare, case murdare   Toate micro-organismele iubesc praful şi mizeria, nu neapărat coronavirusul. De aceea, recomandările care au existat pentru combaterea pericolului reprezentat de mediul ambiant în care trăim noi s-au rezumat la curăţenie. Curăţarea străzilor, a spaţiilor publice cu apă şi detergent.

 

9. Coronavirusul o să dispară la vară   Nu ştiu dacă va dispărea, dar sper că transmisibilitatea lui va fi mult redusă şi vom avea o vară liniştită.

10. Săpunul este cel mai ieftin şi sigur dezinfectant, mai tare decât clorul şi soluţiile alcoolice    Este corect. Săpunul afectează acest virus foarte rapid pentru că el are un înveliş care e distrus de săpun. E mai bun decât alcoolul. E mai bine să ne spălăm pe mâini decât să purtăm mănuşi. Oricum, înainte să punem mănuşile şi când le scoatem, trebuie să ne spălăm pe mâini, a declarat Rafila pentru Antena 3.

Citeste mai mult: adev.ro/qa6k7o