Sunătoarea îndepărtează frica, tristețea și depresia. Pojarnița calmează stările depresive – Iată cum se consumă

 Sunătoarea îndepărtează frica, tristețea și depresia. Pojarnița calmează stările depresive – Iată cum se consumă

Fitoterapeutul Constantin Milică citează în una din cărțile sale efectele extraordinare ale sunătoarei

asupra sănătății emoționale, spunând că această plantă ajută la re-echilibrarea hormonală și nervoasă.

Sunătoarea este clasificată printre cele mai bune antidepresive naturale.

Spre deosebire de alte plante medicinale eficiente, sunătoarea a fost intens studiată, cu rezultate foarte bune.

A fost folosită ca remediu pentru diferite afecțiuni – îndeosebi ale pielii și ale sistemului nervos – încă de pe vremea grecilor antici. Are proprietăți antibacteriene, antivirale, antioxidante și antiinflamatoare.

Chimistul Paracelsus utiliza sunătoarea în secolul al 16-lea împotriva tristeții, fricii și a viselor urâte.

Studiile moderne au arătat că această plantă conține flavonoide și cantități mari de hipericină și hiperforină – substanțe care blochează declanșarea stărilor depresive.

Cercetările sugerează că sunătoarea poate fi folosită ca remediu pentru ameliorarea simptomelor fizice și emoționale la

femeile cu sindrom premenstrual (crampe, pofte alimentare, sensibilitatea sânilor, iritabilitate), precum și a simptomelor de menopauză (anxietate, tulburări de dispoziție).

Sunătoarea îmbunătățește starea de spirit la persoanele cu tulburări afective sezoniere (depresia de iarnă), cauzate de lipsa luminii solare. Poate fi utilă și în caz de tulburare obsesiv-compulsivă sau fobie socială.

Carte de vizită

Sunătoarea (Hypericum perforatum) este o plantă care creste spontan, in toate zonele ţării, din regiunile sub-montane si până la câmpie.

Este perena (radacina sa intra in hibernare iarna, pentru ca din ea sa rasara primavara o noua tulpina), crescand pana la un metru inaltime, dar cel mai frecvent avand 40-50 de centimetri.

Cu florile sale galbene, cu frunzele cu puncte rosietice-ruginii, este incofundabila. Efectele terapeutice cele mai puternice le au varfurile sale

inflorite, care contin cateva substante care atunci cand sunt macerate in apa sau in alcool le dau acestora o culoare rosiatica foarte caracteristica.

Integral pe dorcudor.ro